Wanneer het aankomt op het krijgen van voldoende lichaamsbeweging en het behalen van een gezonde leefstijl, is het stellen van een goed bewegingsdoel ook een belangrijk doel. Een bewegingsdoel helpt namelijk niet alleen bij het motiveren en sturen van onze acties, maar ook bij het meten van onze voortgang. Maar wat maakt nu precies een goed bewegingsdoel? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we enkele praktische tips.

Bewegingsdoel opstellen

Het opstellen van een bewegingsdoel kan jou helpen om gemotiveerd te blijven en gericht te werken aan het verbeteren van jouw fysieke conditie. Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen, je conditie wilt verbeteren of gewoonweg meer wilt bewegen, het stellen van doelen kan jou hierbij ondersteunen. Het helpt jou om een duidelijk pad te volgen en ons succes en vooruitgang te meten. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een beweegplan maakt aan de hand van SMART doelen.

SMART beweegplan maken

Specifiek: Een goed bewegingsdoel moet allereerst specifiek zijn. Het is belangrijk om precies te weten wat we willen bereiken en waarom het belangrijk voor ons is. Het stellen van een concreet bewegingsdoel, zoals het aantal dagen per week dat we willen sporten of het aantal minuten dat we willen wandelen, zorgt ervoor dat we gericht onze inspanningen kunnen richten en ons kunnen concentreren op onze vooruitgang.

Meetbaar: Een ander belangrijk aspect van een goed bewegingsdoel is dat het meetbaar is. Het moet mogelijk zijn om onze voortgang te meten en bij te houden. Dit kan worden gedaan door het bijhouden van bijvoorbeeld het aantal kilometers dat we hebben gefietst, of het aantal kilo’s dat we hebben verloren. Door onze voortgang bij te houden, krijgen we een visueel beeld van onze inspanningen en kunnen we indien nodig aanpassingen maken.

Acceptabel: Daarnaast moet een goed bewegingsdoel ook acceptabel en haalbaar zijn. Het heeft geen zin om onrealistische doelen te stellen die buiten ons bereik liggen. Door kleine, realistische doelen te stellen, kunnen we onszelf stimuleren en successen ervaren. Dit motiveert ons om vol te blijven houden en uiteindelijk ons grotere doel te behalen.

Relevant: Verder moet een goed bewegingsdoel relevant zijn voor ons persoonlijke leven en onze behoeften. Het is belangrijk om te bedenken wat ons motiveert om in beweging te komen en te blijven. Bijvoorbeeld, als we willen afvallen, kan het stellen van een doel om wekelijks te gaan zwemmen effectief zijn omdat het een activiteit is die we leuk vinden en waarvan we weten dat het ons kan helpen bij het bereiken van ons gewichtsverlies.

Tijdgebonden: Last but not least, een goed bewegingsdoel moet tijdgebonden zijn. Het is belangrijk om een duidelijke deadline te hebben waarbinnen we ons doel willen bereiken. Dit helpt ons om gefocust te blijven en niet uit te stellen. Bovendien kunnen we ons bewegingsdoel in kleinere doelen onderverdelen, bijvoorbeeld per maand of per week, om het behapbaar te maken en onze voortgang beter te kunnen meten.

Wat is een goed bewegingsdoel?

Al met al is het stellen van een goed bewegingsdoel cruciaal voor het behalen van een gezonde levensstijl. Het moet specifiek, haalbaar, meetbaar, relevant en tijdgebonden zijn. Door het stellen van een dergelijk doel kunnen we onszelf motiveren en gericht werken aan onze gezondheidsdoelstellingen.

Leestip: Het ebook ‘beweging’. Na het lezen van de informatie en het uitvoeren van de opdrachten heb jij voor jezelf een heus trainingsschema opgesteld. Bekijk het ebook hier en gebruik kortingscode IDAJ voor een leuke korting.

Het is belangrijk om ons bewegingsdoel regelmatig te evalueren en waar nodig aan te passen, zodat het aansluit bij onze behoeften en voortgang. Op deze manier kunnen we op een effectieve manier genieten van de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl.

Lees meer over het opstellen van doelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk