Emotioneel eten kan een lastige en hardnekkige gewoonte zijn, waarbij je eten gebruikt als troostmiddel of als manier om met emoties om te gaan. Dit kan leiden tot overeten en ongezonde eetgewoonten, met overgewicht als gevolg. Een eetdagboek bijhouden als je last hebt van emotie eten, kan een mooie manier zijn om grip te krijgen op emotioneel eten. Door bewust te worden van je eetpatroon en de emoties die daaraan ten grondslag liggen, kun je stap voor stap werken aan een gezondere relatie met eten en emoties. Maar hoe kun je nu een eetdagboek gebruiken als tool om grip te krijgen op je emoties en eetgedrag?

Eetdagboek gebruiken bij emotie eten

Het bijhouden van een eetdagboek helpt je om inzicht te krijgen in je eetgedrag en de emoties die daarbij een rol spelen. Schrijf gedurende de dag op wat je eet en drinkt, hoe je je op dat moment voelt en welke emoties je ervaart. Noteer ook eventuele eetbuien of momenten waarop je jezelf betrapt op emotie eten.

Patronen en triggers ontdekken

Door regelmatig je eetdagboek te bekijken, kun je patronen en triggers herkennen die leiden tot emotie eten. Misschien merk je op dat je vaak ’s avonds gaat snacken wanneer je gestrest bent, of dat je juist veel snoept als je je verveelt. Door deze patronen te herkennen, kun je bewustere keuzes maken en alternatieve manieren vinden om met emoties om te gaan.

Daarnaast kan een eetdagboek je helpen om bewuster te eten en meer in het hier en nu te zijn tijdens maaltijden. Neem de tijd om te genieten van je eten en luister naar je lichaam wanneer het aangeeft dat het verzadigd is. Door mindful te eten, voorkom je dat je gedachteloos en impulsief gaat eten als reactie op emoties.

Het is ook belangrijk om in je eetdagboek positieve momenten en successen te noteren. Sta stil bij de momenten waarop het je gelukt is om op een gezonde manier met emoties om te gaan en beloon jezelf voor deze kleine overwinningen. Zo zul je gemotiveerd blijven om stappen te blijven zetten in de richting van een gezondere relatie met voeding en emoties.

Het bijhouden van een eetdagboek bij emotie eten

Kortom, het bijhouden van een eetdagboek kan een waardevol instrument zijn bij het omgaan met emotie eten. Door bewust te worden van je eetgedrag en emoties, kun je stap voor stap werken aan gezondere gewoonten en een positievere relatie met voedsel en emoties ontwikkelen.

Geef jezelf de tijd en ruimte om te groeien en wees mild voor jezelf in dit proces. Met de juiste mindset en tools zoals een eetdagboek, kun je controle krijgen over emotie eten en werken aan een gezonder en gelukkiger leven.

Hulp nodig?

Plan je slanker Ida Jager

Als BGN gewichtsconsulent kan ik jou helpen bij het opstellen van een weekmenu en ondersteunen bij het behalen van andere doelen gericht op leefstijl en welzijn.

Neem contact met mij op, ik kijk graag met jou mee!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk