Eetrust is een term die steeds vaker opduikt in de voedings- en gezondheidswereld, maar wat houdt het eigenlijk in? Eetrust verwijst naar de balans en harmonie in onze relatie met voedsel. Het gaat om het luisteren naar ons eigen lichaam en het respecteren van onze honger- en verzadigingssignalen.

In onze huidige samenleving zijn we vaak geneigd om ons te laten leiden door externe factoren, zoals de klok of sociale normen, als het gaat om eten. We hebben geleerd om op vaste tijden te eten, ongeacht onze werkelijke honger. Dit kan resulteren in overeten of emotioneel eten, wat weer kan leiden tot gewichtstoename en problemen met onze gezondheid.

Wat is eetrust?

Eetrust draait om het loslaten van die externe regels en het leren vertrouwen op onze interne signalen. Het begint allemaal met bewustwording. Het is belangrijk om je bewust te worden van je eigen lichaam en te leren herkennen wanneer je honger hebt en wanneer je verzadigd bent.

Dit houdt in dat je meer in contact komt met je lichaam en beter leert luisteren naar de signalen die het je geeft.

Mindful eten

Een van de manieren waarop je eetrust kunt ontwikkelen, is door mindful te eten. Dit betekent dat je je bewust bent van elke hap die je neemt en aandacht besteedt aan de smaak, textuur en geur van het voedsel.

Het helpt om langzaam te eten en elke hap volledig te kauwen, zodat je lichaam de kans krijgt om je te laten weten wanneer het vol is.

Genieten van eten

Daarnaast is het belangrijk om jezelf toe te staan om te genieten van voedsel zonder schuldgevoelens. Verboden voedsel bestaat niet in een eetrustige relatie met voedsel. Het draait allemaal om balans en matiging. Het is prima om af en toe te genieten van een stukje taart of een zak chips, zolang dit maar niet het grootste deel van je dieet uitmaakt.

Eetrust betekent ook dat je jezelf toestaat om te eten wanneer je honger hebt, zelfs als dit betekent dat je “buiten de normale eettijden” eet. Dit kan betekenen dat je ontbijt om 10 uur ’s ochtends of een snack neemt om 9 uur’ s avonds. Het belangrijkste is dat je luistert naar je eigen lichaam en hierop vertrouwt.

>>>Bekijk het boek hier bij Bol.com<<<

Het ontwikkelen van eetrust vergt oefening en geduld. Het kan moeilijk zijn om de gewoonten en patronen van het jarenlang luisteren naar externe regels, te doorbreken. Het kan nuttig zijn om hulp te zoeken bij een gewichtsconsulent of coach die gespecialiseerd is in eetrust. Zij kunnen je begeleiden en ondersteunen tijdens dit proces.

Wat is eetrust?

Eetrust draait om het herstellen van de harmonieuze relatie tussen ons lichaam en voedsel. Het gaat om het respecteren van onze honger- en verzadigingssignalen en het loslaten van externe regels en normen die ons vertellen wanneer en wat we moeten eten.


Hulp nodig?

Plan je slanker Ida Jager

Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulent kan ik jou helpen om gezond af te vallen zonder dieet. Heb jij persoonlijke begeleiding nodig? Laat mij jouw stok achter de deur zijn! Klik hier voor meer informatie!

*Vergoeding mogelijk vanuit de zorgverzekeraar, vraag naar de voorwaarden.


Het ontwikkelen van eetrust kan leiden tot een gezondere relatie met voeding en een betere fysieke en mentale gezondheid.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk