Ditmaal een inspirerend gastartikel van de ervaren diëtist en intuïtief eten counselor Diede Huver. In dit stuk duikt Diede diep in het concept van positieve mindset en hoe dit een hele belangrijke rol speelt bij gewichtsverlies. Als expert in de wereld van gezonde voeding en gedragsverandering, deelt Diede inzichten en adviezen die verder gaan dan het traditionele dieetdenken. Met persoonlijke begeleiding en praktische tips helpt zij cliënten om niet alleen te streven naar gewichtsverlies en de focus op het afvallen te verleggen, door een positieve mindset en bijbehorende leefstijl te ontwikkelen. Ontdek in dit artikel hoe de kracht van een positieve mindset hier aan bijdraagt.

Gastartikel door Diede Huver: Het Belang van een Positieve mindset voor gewichtsverlies

Je hebt de knoop doorgehakt: Het is tijd om een gezondere versie van jezelf te worden. De spiegel en de weegschaal vertellen een verhaal dat je niet langer wilt horen. Je bent klaar om de overtollige kilo’s vaarwel te zeggen. Maar voordat je je stort op de nieuwste dieettrend of jezelf uithongert in de hoop op snel resultaat, is er iets fundamenteels dat je moet weten.

We leven in een wereld die geobsedeerd is door instant bevrediging, waardoor het erg makkelijk is om te vergeten dat echte verandering tijd kost. We focussen op het eindresultaat – het gewichtsverlies – en negeren vaak de belangrijke stappen die nodig zijn om dat te bereiken.

Ben je klaar om je mindset te verschuiven en te gaan voor een echt duurzame en gezonde leefstijl? Bereid je voor op een reis die dieper gaat dan calorieën tellen en zweet sessies in de sportschool. Ontdek hoe je, door met een positieve mindset te focussen op je leefstijl in plaats van alleen gewichtsverlies, een leven kunt creëren dat niet alleen lichter is in gewicht, maar ook vol van vreugde, gezondheid en welzijn.

Waarom is een positieve mindset belangrijk?

Het verband tussen je manier van denken (mindset) en het veranderen van je leefstijl is super belangrijk als je gezonder wilt leven. Hoe je denkt, bepaalt eigenlijk alles: hoe je jezelf ziet, hoe je met moeilijke momenten omgaat en of het je uiteindelijk gaat lukken om je leven te veranderen. Als je positief denkt en gelooft dat je kunt groeien en verbeteren, zie je problemen meer als kansen. Dit maakt het een stuk makkelijker om nieuwe, gezonde gewoontes aan te gaan en ook echt vol te houden.

Voordelen van een positieve mindset
Een positieve mindset draagt bij aan meer dan alleen fysieke gezondheid; het vermindert stress, verhoogt je energieniveau en verbetert je mentale gezondheid.

Met zo’n positieve instelling snap je dat fouten maken niet erg is, maar juist een kans om te leren en het de volgende keer beter te doen. Deze houding zorgt ervoor dat je je makkelijker aanpast en niet snel opgeeft, wat heel belangrijk is als je je leefstijl wilt aanpassen. Zonder een goede mindset voelt elke poging tot verandering als een gevecht met jezelf. Maar met de juiste manier van denken, wordt elke kleine stap vooruit een bouwsteen voor een blijvend gezonder leven. Dit sterke verband tussen hoe je denkt en je leefstijl is de sleutel tot echte, blijvende verandering.

De impact van negatief denken

Negatief denken kan een grote drempel zijn als je je gedrag wilt veranderen, vooral als het gaat om gezonder leven en eten. Als je steeds tegen jezelf zegt dat je het toch niet kunt, of als je na één foutje denkt dat alles verloren is, wordt het veel moeilijker om door te zetten. Het is alsof je je eigen vijand wordt op weg naar een betere jij.

1. Regels over hoeveel en wat je mag eten

Onze gedachten en overtuigingen kunnen ons eetgedrag sterk beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld gelooft dat alle koolhydraten slecht zijn, kun je je schuldig voelen elke keer als je iets eet dat koolhydraten bevat, zelfs als het een gezonde optie is. Door te herkennen en te heroverwegen hoe je over eten denkt, kun je een gezondere relatie met voeding opbouwen.

Dit betekent dat je voedsel niet ziet als de vijand of als beloning, maar als voedzame brandstof voor je lichaam. Het veranderen van je gedachten over eten kan je helpen om betere keuzes te maken, niet omdat een dieetregel het zegt, maar omdat je begrijpt wat goed is voor jouw lichaam en welzijn.

2. Waarom wil je eten

Daarnaast is het belangrijk om te leren luisteren naar je lichaam en het verschil te herkennen tussen echte honger en de drang om te eten of snacken door emoties zoals verveling, stress, of verdriet. Begrijpen hoe honger voelt en jezelf toestaan om te eten, in plaats van je honger te onderdrukken (een belangrijke aanpassing van je mindset als je nu wel regelmatig doet) is daarbij een belangrijke stap. Het helpt je op te kunnen merken of je honger hebt of dat er iets anders aan de hand is, en bewuste keuzes te maken over wanneer en wat je eet.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om andere manieren te vinden voor het omgaan met emoties, zonder direct naar eten te grijpen. Onthoud dat eten als reacties op je emoties niet ‘fout’ is. Het is een van de opties die je hebt, net zoals de andere manieren die je onderzoekt om met je gevoelens om te gaan. Als je merkt dat je eet omdat je je verdrietig, verveeld of gestrest voelt, zie dat moment dan als een kans om te leren. Het geeft je de mogelijkheid om te reflecteren op je keuzes en te overwegen hoe je er de volgende keer anders mee om kunt gaan.

Succes-momentjes-sparen

Het concept van ‘succes-momentjes-sparen’ speelt hier een belangrijke rol. Iedere keer dat je een kleine stap zet en deze slaagt, dient het als een krachtige motivator om door te gaan. Het vieren van deze kleine successen helpt je te focussen op wat je hebt bereikt, in plaats van te benadrukken wat nog niet gelukt is. Dit voorkomt dat je de lat te hoog legt, wat vaak leidt tot ontmoediging of zelfs het helemaal opgeven van je doelen. Een positieve mindset moedigt aan om consistent te blijven in je inspanningen, hoe klein die stapjes ook zijn, waardoor je uiteindelijk significante vooruitgang boekt naar een gezonder en gelukkiger jij.

Hoe ontwikkel en behoud je een positieve mindset?

  1. Verbeter je zelfspraak: Verander negatieve zelfkritiek in positieve zelfmotivatie. Vervang ‘moeten’ door ‘willen’ en ‘moet dit doen’ door ‘kies ervoor dit te doen’ om een ondersteunende houding naar jezelf te cultiveren.
  2. Stel realistische doelen: Focus op haalbare doelen en vier elk behaald succes, hoe klein ook. Dit bouwt motivatie op en bevordert een positieve mindset.
  3. Zoek positiviteit: Omring jezelf met mensen en omgevingen die je inspireren en ondersteunen. Positieve invloeden kunnen je motivatie en doorzettingsvermogen versterken.
  4. Leer van tegenslagen: Beschouw elke tegenslag als een kans om te leren, niet als falen. Gebruik deze momenten om te groeien en je aanpak te verfijnen.
  5. Plan zelfzorg in: Zelfzorg is cruciaal voor je mentale en fysieke welzijn. Neem tijd voor activiteiten die je geluk brengen en onderhoud een balans tussen werk en ontspanning.

Positieve mindset gewichtsverlies

Een positieve mindset is essentieel, niet alleen voor het behalen van je doelen rondom gewichtsverlies, maar vooral voor het aannemen en vasthouden van een gezonde levensstijl. Het helpt je om blijvende veranderingen door te voeren die je welzijn op de lange termijn verbeteren. Met een optimistische instelling maak je een grote sprong voorwaarts naar een gelukkiger en gezonder bestaan.

Begin daarom vandaag nog met het ontwikkelen van deze mindset voor blijvende verbeteringen in je manier van leven. Je toekomstige IK zal je er dankbaar voor zijn!

Over Diede Huver

“Ik ben Diede Huver, diëtist en intuïtief eten counselor. Mijn doel is om je te helpen een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Ik leer mensen o.a. hoe ze naar hun lichaam kunnen luisteren, honger en verzadiging kunnen herkennen en stoppen met het constant volgen van diëten. Ik wil dat iedereen zich goed voelt over eten en zichzelf, zonder stress over wat ze wel of niet zouden moeten eten. Samen werken we aan een gelukkigere en gezondere jij, op een manier die echt bij jou past.”

Meer lezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk