Bij het nastreven van een gezond eetpatroon en gewichtsverlies kan het bijhouden van een voedingsdagboek een heel handig hulpmiddel zijn. Veel mensen zijn zich namelijk niet bewust van wat ze dagelijks eten en drinken. Het bijhouden van een gedetailleerd overzicht door het op te schrijven van alles wat je eet en ook drinkt, inclusief de hoeveelheid, kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je eetgewoonten om eventuele problemen aan te pakken.
Inzicht en bewustwording
Een voedingsdagboek kan je helpen bewuster te worden van je eetpatroon. Door bij te houden wat je eet en drinkt, kun je patronen ontdekken in je eetpatroon. Misschien merk je dat je te vaak kiest voor ongezonde snacks, of dat je te weinig groenten en fruit binnenkrijgt. Op basis van deze informatie kun je gerichte veranderingen aanbrengen in je eetgewoonten.
In mijn werk als BGN gewichtsconsulent is het bijhouden van een voedingsdagboek ook een van de eerste opdrachten die ik een nieuwe client meegeef. Wil je graag dat ik eens met jou meekijk? Dan is en voedingsanalyse vast iets voor jou!
Een voedingsdagboek bijhouden
Het bijhouden van een voedingsdagboek kan ook helpen bij het plannen van maaltijden en snacks. Door tijd te nemen om te bedenken wat je van tevoren gaat eten, kun je gezondere keuzes maken en voorkomen dat je naar ongezond voedsel grijpt omdat je honger hebt. Bovendien helpt het bijhouden van je porties je om je calorie-inname in de gaten te houden. Door te weten hoeveel je per dag binnenkrijgt, kun je ervoor zorgen dat je niet meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt, wat kan leiden tot gewichtstoename.
Een voedingsdagboek kan ook je ook motiveren en verantwoordelijkheid geven. Door op te schrijven wat je eet en drinkt, registreer je jouw vooruitgang. Het kan een gevoel van voldoening geven wanneer je ziet dat je gezondere keuzes maakt en je eetpatroon verbetert.
Bovendien kan het delen van je voedingsdagboek met anderen helpen om je verantwoordelijk te houden en je te motiveren om op het juiste pad te blijven. Een soort van stok achter de deur om je goeie eetpatroon voort te blijven zetten.
Mensen met speciale dieetbeperkingen of voedselallergieën kunnen ook baat hebben bij het bijhouden van een voedingsdagboek. Het kan helpen bij het uitzoeken van welke voedingsmiddelen problemen veroorzaken. Bovendien kan het helpen bij het ontwikkelen van een plan om deze voedingsmiddelen uit je voedingspatroon te verwijderen.
Voedingsdagboek bijhouden
Het bijhouden van een voedingsdagboek kan dus bijdragen aan een gezonder eetpatroon en gewichtsverlies door:
- Bewustzijn en inzicht in je eetgewoonten te creëeren,
- Je te helpen gezondere keuzes te maken,
- Je portiegroottes in de gaten te houden,
- Motivatie en verantwoordelijkheid te bieden,
- En je te helpen bij het uitzoeken van wat goed gaat en waar de verbeterpunten zitten.
Probeer het eens en kijk of het bijhouden van een voedingsdagboek voor jou werkt!
Begeleiding nodig?
Zou je ook graag inzicht in jouw eetpatroon willen krijgen? Maar vind je het lastig om hier zelf mee te beginnen?
Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulent kan ik jou helpen om gezond af te vallen zonder dieet. Heb jij persoonlijke begeleiding nodig? Laat mij jouw stok achter de deur zijn! Klik hier voor meer informatie!
*Vergoeding mogelijk vanuit de zorgverzekeraar, vraag naar de voorwaarden.
Hulp nodig? Ik kijk graag met je mee. Kijk hier hoe ik jou kan helpen.