De lepeltheorie is een zeer waardevol hulpmiddel voor mensen met een beperkte energievoorraad, maar het kan soms lastig zijn om dit in de praktijk toe te passen. Een handige manier om de lepeltheorie eigen te maken in je dagelijks leven is door gebruik te maken van een planner. In dit artikel laten we je een voorbeeld planning van de lepeltheorie zien. Daarnaast vertellen we hoe je de lepeltheorie kunt combineren met een planner, zodat je beter om kunt gaan met je energieniveau en minder snel overbelast raakt.
Wat is de lepeltheorie?
De lepeltheorie is bedacht door de Amerikaanse schrijfster Christine Miserandino. Zij heeft zelf een chronische ziekte en bedacht de lepeltheorie als hulpmiddel om aan anderen uit te leggen hoe het is om te leven met beperkte energie.
Het idee van de lepeltheorie is dat je elke dag maar een beperkt aantal ‘lepels’ hebt om je energie te besteden. Elke activiteit kost een bepaald aantal lepels, en als je lepels op zijn, ben je uitgeput.
Hoe werkt de lepeltheorie in combinatie met een planner?
Om de lepeltheorie goed toe te passen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je energieniveau en je dagelijkse activiteiten. Een planner kan hierbij helpen. Door elke dag te plannen welke activiteiten je wilt doen en hoeveel lepels deze activiteiten kosten, kun je beter omgaan met je energie.
>>>Bekijk deze handige planner op Bol.com<<<
Een handige manier om dit te doen is door gebruik te maken van een dagelijkse planner met voldoende ruimte om je activiteiten te plannen. Verdeel je dag in blokken van een bepaald aantal uren en schrijf in elk blok welke activiteiten je wilt doen. Geef ook aan hoeveel lepels elke activiteit kost.
Voorbeeld van een dagelijkse planning met de lepeltheorie:
- 6:00u – 7:00u: Douchen en aankleden (2 lepels)
- 7:00u – 8:00u: Ontbijten (1 lepel)
- 8:00u – 9:00u: Reizen naar werk (2 lepels)
- 9:00u – 12:00u: Werk (6 lepels)
- 12:00u – 13:00u: Lunchpauze (2 lepels)
- 13:00u – 15:00u: Werk (6 lepels)
- 15:00u – 16:00u: Reizen naar huis (2 lepels)
- 16:00u – 17:00u: Rusten (3 lepels)
- 17:00u – 18:00u: Koken (4 lepels)
- 18:00u – 19:00u: Eten (2 lepels)
- 19:00u – 20:00u: Televisie kijken (1 lepel)
- 20:00u – 21:00u: Lezen (1 lepel)
- 21:00u – 22:00u: Voorbereiden op bed (2 lepels)
- 22:00u – 6:00u: Slaap (8 lepels)
Je ziet in dit voorbeeld dat elke activiteit een bepaald aantal lepels kost. Door dit inzichtelijk te maken in je planner, kun je ervoor zorgen dat je niet te veel lepels besteedt aan één activiteit en houd je energie over voor andere activiteiten. Op deze manier kun je beter omgaan met je energieniveau en voorkomen dat je overbelast raakt.
Planning lepeltheorie
De lepeltheorie is een waardevol hulpmiddel voor mensen met een beperkte energievoorraad. Door gebruik te maken van een planner kun je de lepeltheorie beter integreren in je dagelijks leven.
Door elke dag te plannen welke activiteiten je wilt doen en hoeveel lepels deze activiteiten kosten, kun je beter omgaan met je energieniveau en voorkomen dat je overbelast raakt. Zo kun je meer gedaan krijgen en tegelijkertijd beter voor jezelf zorgen.